Diabetes

                 diabetes 2                      diabetes 3

Aandacht voor uw voeten is belangrijk, zeker als u diabetes hebt. Op den duur kunt u namelijk te maken krijgen met de vervelende gevolgen van diabetes, ook wel “late complicaties” genoemd. Door uw voeten vroegtijdig te laten behandelen bij medisch pedicurepraktijk De Ruiter kunnen veel problemen voorkomen worden.

Oorzaken

Voetafwijkingen bij mensen met diabetes worden veroorzaakt door problemen met de bloedvaten en de zenuwen. Het te vaak voorkomen van een te hoge bloedglucose kan op den duur de zenuwen in het lichaam beschadigen. Dit kan leiden tot minder gevoel in de voeten, waardoor warmte of pijn minder of helemaal niet wordt waargenomen. Hierdoor is er een vergrote kans op infecties en zweren omdat u bijvoorbeeld blaren en wondjes niet meer (goed) opmerkt. Het kan ook zijn dat u pijnscheuten of krampen krijgt in de benen of voeten. Te vaak een te hoge bloedglucose tast de bloedvaten aan. Het bloed kan niet meer optimaal door het lichaam stromen. Dit merkt u het eerst aan de voeten, omdat de voeten het verst verwijderd zijn van het hart. Door een minder goede bloeddoorstroming zijn de voeten vaak koud, rood van kleur en extra gevoelig voor kou en warmte.

Symptomen

De diabetische voet is onder andere te herkennen aan droge voeten of kloofjes, minder gevoel in de voeten, tintelingen of pijn, vaak koude voeten, wondjes die moeilijk genezen en verkleuringen aan tenen of voeten. Als u er op tijd bij bent en regelmatig laat controleren, voorkomt u ernstige infecties, standafwijkingen van de voet en in het ergste geval zelfs amputatie van teen of voet.

Meer weten?

U kunt ook een kijkje nemen op de website van Diabetes Vereniging Nederland : www.dvn.nl

Vergoeding

Als diabetespatiënt kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding van de behandelingskosten. Dit is afhankelijk van uw Simms classificatie en daaraan gekoppeld het Zorgprofiel. Uw huisarts, praktijkondersteuner of specialist stelt de Simms classificatie vast. De podotherapeut stelt  het zorgprofiel vast met daaraan gekoppeld een behandelplan. De pedicure brengt het behandelplan in samenwerking met de podotherapeut ten uitvoer.

Medisch Pedicurepraktijk De Ruiter 06-10937653

UA-61317521-1